ȘTIRI

Istoria Whiskey-lui

Whisky — este o băutură alcoolică puternică, obținută din diferite tipuri de cereale, folosind procesele de malțare, fermentare, distilare și îmbătrânire lungă în butoaiele de stejar. În fabricarea whisky se poate folosi orz, secară, grâu sau porumb. În Marea Britanie, se face whisky și de hrișcă. Conținutul de alcool este de obicei de 32-50% vol. Cu toate acestea, unele whisky-uri au o tărie mai mare (până la 60% vol.). Culoarea băuturii variază de la galben deschis la maro, conținutul de zahăr este zero sau extrem de scăzut. Regiunile tradiționale care produc whisky sunt Scoția și Irlanda.

Prima înregistrare scrisă de whisky datează din 1405 și provine din Irlanda, unde călugării au făcut whisky. De asemenea, este menționată în Scoția: în registrul trezoreriei scoțiene există o înregistrare din data de 1 iunie 1494 despre transmiterea “malțului fratelui John Cora pentru fabricarea aqua vitae”. Se crede că whisky-ul era deja cunoscut cu cel puțin câteva secole înainte de aceste mențiuni. Când și unde a fost distilat pentru prima dată whisky-ul, nu este cunoscut, iar caracterul local nedocumentat a producției de băuturi alcoolice în această perioadă face dificilă stabilirea originii acestei băuturi. În plus, este posibil ca descoperirea procesului de distilare să aibă loc în zone diferite, independent unul de celălalt.